ИСХРАНА ДЕЦЕ
Циљеви и задаци исхране предшколског детета
По Правилнику о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи ›› Сл. Гласник РС‹‹, бр. 39 од 25.05.2018., по стручно-методолошком упутству за реализацију исхране деце у предшколској установи
настојаћемо да све активности упућене ка планирању, спровођењу и контроли исхране имају за циљ очување и унапређење здравља деце, њиховог правилног раста и развоја што подразумева следеће задатке:
–рационална исхрана
-оптимална исхрана
-сезонска исхрана
-разноврсна исхрана
-уравнотежена исхрана
Правилна исхрана деце у установи има за циљ :
-здравствену улогу – правилна исхрана деце представља основу очувања и унапређења здравља за цео живот, важан је услов превенције нутритивних фактора, ризика за настанак других хроничних незаразних болести и коректор је породичне исхране
–васпитно-образовну улогу– развијање позитивних навика, образаца понашања и формирања културе исхране деце, као саставног дела културе живота и неговања здравих стилова живота
Правилна исхрана треба да задовољи следеће критеријуме:
– здравствену безбедност хране– здравствено исправне намирнице, односно физичко и хемијски и микробиолошки исправне намирнице
– санитарно-хигијенске услове складиштења и чувања намирнице, припреме и дистрибуције хране у складу са принципима добре хигијенске и произвођачке праксе
– правилан начин припреме хране и одговарујући начин сервирања оброка (естетски изглед хране), планирати у исхрани нове рецептуре јела која до сада нису биле заступљене или слабо прихваћене. Настојати да их даца што боље прихвате у свакодневној исхрани.
Организацију и спровођење програма правилне исхране обезбедићемо за узраст деце од 6 месеци до поласка у школу према сопственим капацитетима.
Производња – припрема хране за децу обавља се у кухињама установе:
-централна
-самостална
-дистрибутивна
Исхрану у предшколској установи сачињавају три оброка: доручак, ужина и ручак са одређеним временским сервирањем.
Централна кухиња се налази у објекту ”Пчелица” у улици Спасеније Цане Бабовић бб. У централној кухињи ради 16 извршиоца (кувари и помоћни кувари).
У склопу службе исхране запослени су нутриционисти, магационер –исхране и возачи.
Централна кухиња дневно произведе око шест хиљада оброка (6.000):
–доручак – 2.400 оброка
–ужина- 1.800 оброка
–ручак – 1.800 оброка
Транспорт хране се реализује у три термина:
–доручак : од 06:30h до 08h
–ужина: од 09:30h до 10:30h
–ручак: од 12h до 13:30h
нутрициониста
Светлана Пауновић




