Супер игре за најмлађе

ИДЕЈЕ ЗА ИГРУ СА НАЈМЛАЂИМА (0-6 година)

Игра не захтева фенси играчке или савршено декорисану собицу. Много је ствари које већ имате у кући и које можете да искористите на нов и посебан начин – за стимулацију чула и развој фине моторике. Стимулишите ваше дете да укључи сва своја чула и истражује околину једноставним играма и играчкама које сами можете да направите…

Напуните балоне оним што имате у кући, на пример: пасуљем, зрнима кафе, пшеницом, брашном, пиринчем, водом и сл. Сместите их у дубоку чинију (у случају да дође до просипања) и дајте их детету да истражује шта има унутра и да вам опише шта осећа.

Припремите чинијице са различитим намирницама (шаргарепа, семенке сунцокрета, јабуку, першун, банану, киви, поморанџу, итд…) и завежите деци очи како би погодила о којој намирници се ради.

Уместо пластичних играчака понудите деци да се играју тестом, пиринчем, кукурузом и пластичним флашама. Замесите тесто заједно са децом и дајте им да га они даље обликују и направе разне облике (можете им дати и готове калупе, дрвену оклагију, чашу, итд.).

Ако желите деци да брзо окупирате пажњу, да им нађете игру која је забавна, али којом у исто време вежбају и фину моторику, што се нарочито односи на млађу децу од две или три године, игре са шпагетама, макаронама, … шта год да имате у кући, супер је ствар. У игри са шпагетама или другом пастом, подједнако уживају и млађа деца и деца предшколског узраста. Ево неких предлога:

За ову игру потребне су вам шпагете и цедиљка. Циљ игре је да се шпагете провуку кроз рупице на цедиљки, што је за млађу децу, прави изазов. Ако имате децу различитог узраста, старија могу помагати млађој деци у овом изазову.

Шпагете поломљене на комаде различитих величина се побадају у тесто, које је претходно обликовано у облик јежа.

Макароне се лако могу обојити у разне боје користећи водене боје или темпере. Како деца обожавају да су умазана, и овај задатак им неће пасти тешко… Срећом, темпере се лако перу. Када се боја на макаронама осуши, можете их користити и за многе друге активности, као нпр. за огрлице, или за права мала уметничка дела, лепљењем обојених макарона на папир премазан лепком или питати  децу за предлоге јер су они маштовитији од нас одраслих.

Ова игра је одлична за забаву и развој фине моторике. Залепите неколико картонских ролни, пробушену флашу и било шта друго што ће детету омогућити да провлачи лопту.

Спојите лоптице које имате у кући и кутију тако што ћете направити рупице за убацивање.

Жицу савијте у облик срца и око њега обмотајте неколико слојева вунице. Када срце буде испуњено оставите довољно вунице за качење на прозор.

Надамо се да ћете уживати у игри и ствaрaти лепе успомене са својом децом.

Scroll to Top