Исхрана деце

ИСХРАНА  ДЕЦЕ

 Циљеви и задаци исхране предшколског детета

По Правилнику  о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској  установи  ›› Сл. Гласник РС‹‹, бр. 39 од 25.05.2018., по стручно-методолошком упутству за реализацију исхране деце у предшколској установи

настојаћемо да све активности упућене ка планирању, спровођењу и контроли исхране имају за   циљ очување и унапређење здравља деце, њиховог правилног раста и развоја што  подразумева следеће задатке:

рационална исхрана

-оптимална исхрана

-сезонска исхрана

-разноврсна исхрана

-уравнотежена исхрана

 Правилна исхрана деце у установи има за циљ :

-здравствену улогу – правилна исхрана деце представља основу очувања и унапређења здравља за цео живот, важан је услов превенције нутритивних фактора, ризика за настанак других хроничних незаразних болести  и коректор је породичне исхране

васпитно-образовну улогу– развијање позитивних навика, образаца понашања и формирања културе исхране деце, као саставног дела културе живота и неговања здравих стилова живота

 Правилна исхрана треба да задовољи следеће критеријуме:

здравствену безбедност хране– здравствено исправне намирнице, односно физичко и хемијски и микробиолошки исправне намирнице

санитарно-хигијенске услове складиштења и чувања намирнице, припреме и дистрибуције хране у складу са принципима добре хигијенске и произвођачке праксе

правилан начин припреме хране и одговарујући начин сервирања оброка (естетски изглед хране),  планирати у исхрани нове рецептуре јела која до сада нису биле заступљене или слабо прихваћене. Настојати да их даца што боље прихвате у свакодневној  исхрани.

Организацију и спровођење програма  правилне исхране обезбедићемо за узраст деце од 6 месеци до поласка у школу према сопственим капацитетима.

Производња – припрема хране за децу обавља се у кухињама установе:

-централна

-самостална

-дистрибутивна

Исхрану у предшколској установи сачињавају три оброка: доручак, ужина и ручак са  одређеним временским сервирањем.

Централна кухиња се налази у објекту ”Пчелица” у улици Спасеније Цане Бабовић бб. У централној кухињи ради 16 извршиоца (кувари и помоћни кувари).

У склопу службе исхране запослени су нутриционисти, магационер –исхране и возачи.

Централна кухиња дневно произведе око шест хиљада оброка (6.000):

доручак – 2.400 оброка

ужина- 1.800 оброка

ручак – 1.800 оброка

Транспорт хране се реализује у три термина:

доручак : од 06:30h до 08h

ужина: од 09:30h до 10:30h

ручак: од 12h  до 13:30h

                                       

нутрициониста

     Светлана Пауновић

Scroll to Top