Добро дошла драга децо

ДОБРОДОШЛА ДРАГА, ДЕЦО!

Поласком у вртић настају велике промене у животу детета и целе породице. Одвајање од родитеља, сусрет са новим одраслим особама, нова деца, нови простор, другачија храна, другачији ритам дана…изазива читав низ псохифизичких реакција код детета…плач, промену расположења, апетита, сна и здравственог стања. Савим је очекивано да деца бурно реагују при одвајању од родитеља, зато што је у основи таквог понашања страх од напуштања, страх од тога да родитељ неће доћи по њих, да су остављени. Време прилагођавања може трајати и више недеља.

ВАЖНА ЈЕ УЛОГА РОДИТЕЉА!

Пре поласка детета за родитеље је важно

– да дођу на први родитељски састанак у јуну и на заједничко дружење деце, родитеља и васпитача у августу, да би се упознали са васпитачима, простором и распоредом дневних активности, континуираним поласком у вртић.

– да више пута дођу до вртића и бораве са дететом у дворишту

– да причају детету о вртићу уз осмех истичући позитивне стране као што су дружење, игра, играчке…

– да обавесте васпитаче о неким важним чињеницама о детету, значајним за боравак (навикама, здравственом стању, посебностима…)

-да обаве лекарске прегледе

– да испланирају слободно време неопходно за боравак у васпитној групи заједно са дететом првих дана док се дете не навикне

– да се информишу о правима и обавезама родитеља и Установе (на паноу и у уговору)

Када дете крене у вртић

– будите чврсти и сигурни у своју одлуку да  је вртић добар избор за вас. Уколико сте колебљиви то дете осећа и бурније реагује.

-будите благи, смирени и пуни стрпљења, не одуговлачите тренутак одвајања, не дајите лажна обећања.

– боравите у васпитној групи у договору са васпитачем, играјте се и са другом децом, како би сте ви као особа од поверења, ваше дете увели у ново и непознато

– усталите ритам довођења и одвођења детета, зато што је то вашем детету неопходно да се осећа сигурно и безбедно

-ако је неопходно дете може понети од куће омиљену играчку-предмет

– будите доследни и истрајни са пуно стрпљења и разумевања за бурне реакције вашег детета.

 

У случају да се јаве изразитије промене у понашању и реаговању детета, увек се можете обратити васпитачу, а потом и псохологу вртића.

 

Ваш психолог,

Марина Станојевић

Scroll to Top